Kriminalitet Svindel & bedrag

Derfor får kriminelle så lett jobb i banken

Er det kriminelle på innsiden i din bank?

Terrorfinansiering, ID svindel og de ansatte som ble glemt

De siste årene har «Kjenn din kunde» blitt et innarbeidet utrykk for bank og finansinstitusjonene her til lands, men der mange har blitt flinkere med kontrollen av kunder så glemmer enkelte kontrollen av egne ansatte. Er det slik at vi i jakten på den perfekte kundekontrollen har glemt hvor lett det er å bli svindlet av kriminelle i egne rekker?

Jeg vil påstå at flere lar luringer vokte bankhvelvet alene, og det kan fort bli kostbart.

La meg gi deg et eksempel på hvorfor dette bekymrer meg;

Kari skal begynne å jobbe i banken. Hun går dermed som hun blir bedt om innom en eiendomsmegler i nabolaget sitt som hjelper henne med å attestere et papir som bekrefter at hun er den hun sier hun er (rett kopi bekreftet). Det er ingen krav til vandelsattest eller sjekk mot sanksjons eller terrorlister for å få jobben. Ingen kontroll med skannere, eller av eksperter for å kontrollere av passet, eller førerkortet hennes var av ekte vare. Ingen bruk av de samme systemene som banken ellers bruker for å sjekke kunder ble brukt for å sjekke om Kari var en egnet ansatt. For å bli kunde i den samme banken er imidlertid kretsløpet helt annerledes.

Det er 60.000 mennesker med falsk identitet i Norge. Hvor mange av dem jobber i bank?

Bankkunder blir sjekket mot terror, sanksjonslister og «asset freeze lister», de blir gjerne kredittvurdert, og identitetsjekket med Keesingskannere som leser mikrochipen i passet, og sjekker om denne er ekte. Deretter kjøres de gjennom ulike risikomodeller og resultatet avgjør hvilke tjenester de får tilgang på eller tilbud om.

Det er mye bra i re-sirkulering og nå kan banken til og med re-sirukulere egne hvitvaskingssystsmer ved ansettelser av bankmedarbeidere.

For tilfellet Kari er det dermed større sannsynlighet for at hun blir fanget opp som en kriminell om hun skal være den som mottar et bankkort enn om hun er den som faktisk oppretter, bestiller og produserer det samme bankkortet. Logisk? Neppe!

En ansatt kan ha stor verdi som ansatt men fortsatt utgjøre en ekstrem risiko for kriminalitet.

Der enkelte er flinke, mange er middelmådige og noen sliter reellt så er problemet bekymringsverdig.

Ansatte skal vurderes som en verdi i en sikringsrisikoanalyse, men sett i ett analyseperspektiv må noen vurderes høyere eller lavere enn andre basert på kunnskap, erfaring, oppgaver og tilgang. Ofte ser man ansatte som en sårbarhet, i den forstand at en trusselaktør kan påvirke den ansatte til å gjennomføre handlinger bevisst eller ubevisst. Hvor mye må jeg betale deg for å gi meg et bankkort med en annen persons navn og mitt bilde?

Det er garantert nok av de som ville latt seg friste, og flere av disse kunne du trolig kunnet sile ut om du gjorde den samme kontrollen av dine egne ansatte som du gjør av kundene dine.

Ville du solgt sjela di for 100.000? Hva med 200.000?

Mer enn 10.000 mennesker kan i Norge opprette og utstede et bankort. Er vi sikre på at vi vet hvem de er, og hvor de kommer fra?

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

www.kjellolakleiven.no

GREIT ELLER UGREIT? HVA MENER DU?

 

 

Business People Working with Technology

0 comments on “Derfor får kriminelle så lett jobb i banken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: