Forsvaret Nasjonal sikkerhet Uncategorized

Vi snakker ikke om dette

Hva gjør vi om telefon, vann-nettet eller strømnettet i Norge knekkes av hackere?

Kjære lesere, i vårt nærmeste naboland er hackerangrep mot myndighetsorganers ulike systemer blitt en stadig mer dagligdags hendelse, og frykten som dette medfører gjør nå at svenske medier stadig oftere varsler om trusler som i mange tilfeller kan synes å være tilknyttet Russland og russiske interesser. Andre miljøer med interesse for myndighetsorganer som mål er organiserte hacker miljøer av kriminell karakter, og rene ideologi baserte hackere som vil vise «styrke» ved å hacke staten.

«Alt som kan bygges kan hackes, og i dag er vi mer utsatt for hacking enn noen gang tidligere»

Stockholm (NTB-TT): Svenske myndigheter har i snitt blitt utsatt for fem alvorlige hackerangrep hver uke det siste halvåret, melder Sveriges Radio.

Det svenske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB) har i oppgave å samle inn alvorlige tilfeller av forstyrrelser i myndighetens IT- og datasystemer.

Siden april har MSB til nå mottatt 131 rapporter om slike tilfeller, hvorav syv har ført til politianmeldelser.

– Man må være varsom, og vi ser hele tiden på hva som kan ramme oss. Men jeg tror vi kommer til å se enda flere tilfeller av slike forstyrrelser i og med at vi er så mye mer avhengig av informasjonsteknologi enn tidligere, sier Richard Oehme, cybersikkerhetssjef ved MSB til radiostasjonen.

Når svenskene nå melder om et stadig tøffere klima der hackerangrep mot den svenske staten er nærmest en daglig hendelse så kan vi nok med stor grad av sikkerhet konstatere at situasjonen i nasjonen Norge ikke er så veldig ulik det svenskene kan rapportere om.

Norge og Sverige er som land såpass nær hverandre i demografi og våre nasjoner har også på grunn av sin geografiske plassering, og modenhet for bruk av teknologi omtrent de samme trussel fiendebildene.

I 1940 hadde vi «Gutta på skauen». Hva har vi i 2016? Gutta med nettbrett?

Når hackerangrep nå forekommer med såpass jevn frekvens som svenskene nå ser så er det grunn til å øke bevisstheten rundt cybersikkerhet for alle kritiske samfunnsinstallasjoner også her til lands.

La meg stille et spørsmål. Hva ville skje om hackere klart å slå ut tele, eller strømnettet i Norge? Hva ville skje om vann, eller annen infrastruktur blir slått ut av hackere med onde hensikter, og hvilke virkemidler har vi som nasjon for å få samfunnet på beina igjen ved en slik hendelse.

Hva om hackere bestemmer seg for å slå ut våre finansielle betalingsmidler eller systemer? Krona i sin fysiske form vurderer vi jo til og med å legge ned.

Vi kan vel i alle fall konstatere at det å feie slike problemstillinger under teppet som «science fiction» ikke er en holdbar holdning i en tid der nærmest alt som kan krype og gå av moderne hjelpemidler styres av elektroniske hjelpemidler med utgangspunkt i en eller annen for computer.

I 2016 ville trolig et militært angrep på Norge startet ved å slå ut alt av digital infrastruktur.

I 2016 er hackerangrep en absolutt virkelighet, men hva gjør vi den dagen angrepet rammer samfunnskritiske norske samfunnspilarer?  Nei, det er klart. Slikt skjer jo ikke oss her langt i nord.

WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Les også – Dette kan vise seg å være den største tabben i nyere norsk historie

Les også – Påkjørt og så skjedde det som ikke skulle skje

Les også – Ikke la dem ta livet av krona

Les også – Er vi så lettlurte på Facebook

Les også – Da jeg drakk mine siste dråper alkohol

Les også – Min best bevarte hemmelighet

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

www.kjellolakleiven.no

TAKK FOR BESØKET!

Tips til bloggen kan sendes til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

Alt godt herfra og stay safe!

0 comments on “Vi snakker ikke om dette

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: