Gjesteblogger Sosialemedier

Er Facebook nøkkelen til en ny digital fascisme?

Gjesteblogg for KleivenBlogg – skrevet av Salvador Baille

Er du på Facebook? Mest sannsynligvis er du det. Det er til og med mulig at du leser poster og svarer på messenger-meldinger mens du leser dette innlegget. Tjenesten som begynte som en kuriositet for Harvard studenter har utviklet seg til en global plattform der vi loggfører alt. Våre relasjoner, fysiske eller virtuelle, er fanget i en tilfeldig server i ett av de mange enorme data senterne som selskapet eier. Våre vaner studeres nøye for å kunne servere skreddersydd reklame. (Suksessen på den fronten er faktisk så stor at bare to aktører, Facebook og Google, har klart å kapre 99% av all reklameveksten på internett.) Våre kommunikasjoner med venner, familie, kollegaer og samarbeidspartnere blir lagret for alltid via Messenger tjenesten.

Det stopper ikke der. Nye tjenester fra Facebook som betaling via Messenger og Finn.no konkurrenten ”Marketplace” ekspanderer innflytelsen av Facebook enda mer. Bedrifter som Telenor har omfavnet ”Facebook at work” som deres plattform for samhandling og kommunikasjon.

Vil du ha tilgang til andre tjenester på internett? Du kan (og du gjør det) logge deg inn på dem via Facebook. Vil du vite hva som foregår på nyhetssiden? Dine venner har allerede publisert det som Facebook vet du er interessert i…på Facebook.  Når betaling-tjenesten er utbredt nok og i full skala så vil vi sikkert være i stand til å betale for mat, klær, strøm, legeavtaler og alt annet vi trenger via den blå facebook skjermen. Kan vi ende opp med å betale skatt via Facebook? Hvorfor ikke? Og alle er på facebook. Også statsministeren, statssekretærer, stortingsrepresentanter og næringslivstopper.

I realiteten er Facebook i ferd med å kidnappe internett og har de facto skapt en helt ny nasjon med 1,6 milliarder innbyggere. Portene voktes av Mark Zuckerberg, selskapets allmektige Administrerende Direktør.  Ingen nasjon er imidlertid uangripelig, og før eller siden vil Facebook bli mål for et kritisk angrep. Det kan i så fall bety starten på en fullverdig krig for herredomen over de virtuelle skattene som serverne og datasentrene har akkumulert i over et tiår. Nasjonen Facebook kommer ikke til å bli angrepet men tanks og missiler, men med spesialdesignet hackingprogramvare. Fra det tidspunktet er to scenarioer mulig, og både er skremmende.

Det ene scenarioet er digital fascisme. En stat (ikke nødvendigvis USA) kan ta kontroll over Facebook eller deler av det og isolere og straffe de som er mot systemet. Er du én av de ”ikke ønskelige” kan du bli fratatt alt ved at staten logger deg ut. Ikke mer mat, ikke mer lege, ikke mer jobb for deg som har falt i unåde. Staten vet dessuten hvem som er dine venner. De blir satt under overvåking også. De vet det. Ingen kan hjelpe deg av ren frykt for å miste alt. Vi har hørt mye om ”fake news” i det siste. En ny Cæsar vil ha muligheter til å styre befolkningens tanker og følelser som Goebbels bare kunne drømt om.

Det andre scenarioet er kanskje enda mer urovekkende. Hva kan skje dersom ett eller flere land tar kontroll over Facebook og begynner å fjerne eller ødelegge informasjonen som fiendes borgere har blitt avhengige av for å overleve? Kritisk infrastruktur som strøm eller telekom kan fort bli satt ute av spill. Betalinger mellom private og bedrifter kan gjøres umulige eller forfalskes.

Demokratiske land som Norge bør begynne å tenke på disse scenarioene allerede nå. De må utvikle planer nå og ikke vente til krisen plutselig blir et faktum. Facebook er uten tvil et vidunderlig verktøy for kommunikasjon, effektivisering og underholdning. Det er våre lederes ansvar at det forblir sånn.

 

Videoklipp;

Her kan dere se et intervju med meg da jeg gjestet Salvador Baille, og hans videokanal til en prat om sikkerhet og digitalisering.

2 comments on “Er Facebook nøkkelen til en ny digital fascisme?

  1. Wow. Dette var sterk kost, men sannheten er ofte det.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Er Facebook nøkkelen til en ny digital fascisme? – Salvador Baille

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: