Hacking Kriminalitet Uncategorized

Din helse er i 2017 et mulig hacker-mål

De kan «hacke» pacemakeren din

«Jeg er ikke en person som har noe å skjule», sa personen da temaet «hacking» ble adressert fra Naive Norge-scenen og plutselig ble det helt stille i salen. Damen på rad tre hadde avbrutt foredraget for å fortelle oss alle at hun ikke hadde noen frykt for å få telefonen sin hacket, og nå hadde hun publikums blikk rettet mot seg. Det var nærmest så du kunne høre en knappenål falle i lokalet. «Jeg har ingenting å skjule, og hele sikkerhets-industrien sprer bare frykt for å selge sine egne produkter, og tjenester», sa damen. Igjen var stillheten til å ta og føle på. Jeg holdt helt kjeft.

Damen tok ordet igjen. «Vi må ha tiltro til teknologi» sa hun og enkelte nikket med. «Eksempelvis har jeg pacemaker» sa damen og fortalte deretter at at hun ikke kunne opprettholdt et normalt liv om hun ikke hadde visst at denne ville holde liv i henne uansett.

Pacemakeren var det som skulle til for at damen forsto at hacking er et onde selv om du ikke har noe å skjule.

La meg forklare.

I 2017 er de fleste proteser, pacemakere og annet som vi omgir oss med knyttet mot et nett, eller en eller annen form for rapporteringskanal og da handler det ikke lenger bare om å sikre pc, nettbrett eller telefonen. Det handler om at alt kan hackes. Fra bilen din til den nye badevekten din som rapporterer din utvikling i fettprosent eller yteevne.

Sannheten er at selv en pacemaker kan fjernstyres eller skrues av. Til og med når du sover, og det stopper ikke der!

En reell fare for fremtiden i sammenhengen at vi alle får plassert så mye teknologi i egen kropp at også mennesker av kjøtt og blod kan bli hacket eller programmert til annet enn egen vilje, og her snakker vi ikke om fremtid men om nåtid. Utviklingen går nemlig så fort, og det er så mye som er tilknyttet nett at stadig nye trusler oppstår.

En god kompis som har hacking som fremste hobby er allerede klar i sin tale. En pacemaker er ikke noe vanskeligere å hacke enn andre tekno-produkter. Damen i salen er dermed ikke så trygg som hun kanskje skulle tro for med litt data-triks og tilhørende frekkhet kan pacemakeren hennes skrues av menns hun sover.

Med det i bakhodet er det større grunn til å ta teknologiverdens nyvinninger med tilhørende trusler på alvor. Det er lov å tenke – stille spørsmål og forstå trusselbilder. Det stopper nemlig ikke ved pacemakeren. Vi er i ferd med å pushe grensene stadig lengre for hva vi benytter av nye produkter og tjenester, men de færreste stiller spørsmål som «Hva rapporterer dette produktet», eller hvor mye av dette korresponderer via Internett, GSM eller andre elektroniske kanaler.

De færreste tar seg tid til å sjekke hva en app egentlig ber om tillatelse til eller om appen lagrer informasjon om ditt bruker mønster.

Moralen i historien er enkel.

Det er lov å stille spørsmål.

2 comments on “Din helse er i 2017 et mulig hacker-mål

 1. Morgan Sæbø

  Her er du inne på noe veldig viktig. «Jeg har ikke noe å skjule» menigheten tenker virkelig ikke langt fremover. Dataangrepene og hacking øker nå i omfang og tar form som målrettede fiendtlige handlinger mellom nasjoner og med hensikt å svekke enkeltpersoners politiske makt som ikke passer den fremmede makten. Når E-tjenesten med sitt Digitalt grenseforsvar ønsker å tappe og lagre all nett- og tele trafikk som krysser Norges grenser (både metadata og hvem, hvor og når du har kontakt med noen og innhold) i 18 måneder mest tjener våre digitale fiender godt som det perfekte mål enn et godt middel mot cyberterrorisme og terrorisme.
  Når det gjelder din helse som potensielt hackermål er det lov å tenke litt lengre enn sin egen pacemaker i dag.
  Kikk litt på myndighetene planer innen e-helse på https://ehelse.no/ så ser vi at dette dreier seg litt mer en enkel pacemaker.
  Videre ser vi nå at fremmede makter søker å diskreditere enkeltpersoner (nå politikere, senere andre beslutningstakere), da vet vi at helseopplysninger kan være et pressmiddel.

  Liker

 2. Mariann J. Lillefuhr

  Ja, vi er nok alt for godtroende i «Naive Norge». Ser fram til foredraget ditt om dette temaet, i Seniorakademiet i mars.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: