Kriminalitet Mediebildet

Puggedop er eksamens godteriet som kan ødelegge liv

Kjære lesere, la oss ta en prat om puggedop

De siste ukene har tipsene fra dere lesere om gode saker og temaer som fortjener å belyses vært mange. Oppfordringen min om å dele temaer eller annet som dere vil lese mer om på bloggen har virkelig blitt tatt på alvor, og nå skal jeg adressere noe som mange av dere har skrevet om. Det skal handle om puggedop!

De siste ukene har flere av dere tipset meg om ulike nett-forum der såkalt puggedop selges nærmest som smågodt i løsvekt.

Medikamentene det er snakk om brukes mot ADHD, Alzheimer eller narkolepsi. De skrives helt lovlig ut på resept som Ritalin, Concerta og Modafinil til dem som har en diagnose, og kjøpes nå via internett og andre kanaler av unge brukere som håper å bli litt smartere, raskere eller som vil forbedre hukommelsen til eksamen.

I følge statistikk NRK har fått fra Kripos, beslaglegger Tollvesenet et par hundre postforsendelser i året som inneholder disse pillene. Antall beslag har holdt seg nokså stabilt de siste tre årene. I 2013 var det 183 beslag av til sammen 3136 piller Ritalin. I fjor var det like mange beslag, men antall piller hadde økt til 4057.

På et av de Facebook forumene som dere har tipset om kjøpes og selges slike medikamenter nærmest over disk som om det skulle være smågodt, og med dette kommer flere problemer enn man kanskje skulle tro.

I tillegg til å være en ulovlig form for handel med medikamenter som neppe er ment for sunn norsk ungdom kommer etiske spørsmål som falske salgsboder, falske profiler, profilbilder stjålet fra andres profiler, trusler ved manglende oppgjør og leveranser med mer.

Verst av alt er det likevel kanskje at du ikke vet hva du egentlig putter i deg. Mye av disse medikamentene er nemlig noe helt annet enn de utgir seg for.

I 2017 skulle man kanskje tro at det å opplyse om farene ved slik «misbruk» var unødvendig, men karakter og prestasjonspresset for norske studenter har aldri vært tøffere, og med det følger fristelsen i form av puggedop.

Nei, jeg sier som pensjonistene sa i min ungdom. Alt var mye bedre før!

Våre beste triks for å jukse på eksamen i min tid var jukselapp, og boka gjemt på do.

1 comment on “Puggedop er eksamens godteriet som kan ødelegge liv

  1. Tove Helene

    Det er bare så helt utrolig trist hvordan det har blitt. Hvor skal det ende? Stakkars ungdom som føler seg så presset, selv har jeg to barnebarn i skummel alder, men foreldrene er heldigvis opptatt av å skryte av alt de gjør ang skolearbeid og følger dem tett opp. Og det gjør jeg som bestemor også. Alltid å gi ros…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: