Økonomi Topp 10 tips Uncategorized

De 10 viktigste tingene som det å være i 30-årene har lært meg om økonomi

«Tretti eller førti-årskriser er bare tull. Her er hva jeg tar med meg fra trettiårene når jeg senere i år runder første 40»

Jeg bruker si at trettiårene var det tiåret da jeg ble trygg nok på meg selv til å innse mine feil, og begrensninger. Med det som utgangspunkt tok jeg denne uken pennen fatt med et formål av motsatt karakter. Hva har egentlig trettiårene lært meg om økonomi, og styring av egen karriere og ressurser?

Min topp 10 liste får du her.

 1. Du bør alltid ha oppsparte midler til å kunne håndtere en krise. Kriser vil komme!
 2. Det er aldri gøy å ha mer gjeld enn hva nattesøvnen klarer å håndtere.
 3. Det å orientere seg i jobb og karriere markedet er omtrent som å se etter en livsledsager på privaten. Det er først når du ser alt du ikke vil ha at du innser hva du innerst inne ønsker deg eller har.
 4. Trettiårene er tiåret da du kan, og kanskje skal hente ut avkastning på alt arbeidet du la ned i tjueårene. Så fort du har passert 40, kan kurven snu for i vår tid er kompetanse ferskvare og trettiårene er av mange betegnet som den økonomiske gullalderen. Cash in!
 5. Forbrukslån og kredittkort som ikke betales ned umiddelbart er den raskeste veien til fattigdom, og havner du først utpå den karusellen da er det greit å samle alt et sted. Dyr gjeld mange steder er krise! Ikke minst for nattesøvnen og dermed også helsa.
 6. Ta risiko om du har en drøm om å starte eget. Det er alltid mer gøy å bygge sin egen drøm enn å bygge andres og med det sagt, så er det beste valget jeg har tatt i 30-årene å satse alt på egen virksomhet.
 7. Bruk penger på å oppfylle drømmene dine, men ikke bruk tid eller penger på hva andre tenker eller forventer av deg så lenge de ikke er i samme båt som deg.
 8. Bruk penger på sunn mat og egen helse.
 9. Unn deg noen ekstra når ting går bra – for i tøffere tider er det greit å ha et minne om suksessen og hva den faktisk gav.
 10. Selv deg selv aldri på billigsalg. Gjør du det først en gang så er det umulig å ta seg ordentlig betalt etterpå.

I år blir jeg 40, og da er det jo på sin plass med spørsmålet som jeg får stadig oftere. Er jeg nært forestående en kommende 40-års krise? Nei, når sant skal sies så har jeg aldri hatt det bedre med meg selv og menneskene rundt meg enn det siste året, og mye skyldes nok den tryggheten som kommer med det å bli voksen.

Alternativet til å bli 40 er jo også ganske begredelig. Det å ikke skulle bli 40 er langt mer skremmende.

3 comments on “De 10 viktigste tingene som det å være i 30-årene har lært meg om økonomi

 1. 30-åra er trygghetens forår og vil fortsette langt uti 40-åra….men jeg må jo innrømme at alderen kunne stoppet en stund i 40-åra, for da gikk tida altfor fort!😊

  Liker

 2. Marcus Bredvei Røsand

  Takk! Dette ga motivasjon i en omveltende hverdag.

  Noen ganger må man følge drømmen og søke lykken! For min del er ekteskap og en datter den største gevinsten til nå i livet. Men en god grunnmur gir også lettere nattesøvn som du nevner.

  Liker

 3. Benedicte

  Mulig dette er annerledes for kvinner… Selv fødte jeg barn da jeg var 32 og 36, valgte å ha være hjemmeværende i ungt fire år, og satte på den måten karrieren på vent. Etter siste permisjon ble jeg gående nesten til sammen to år arbeidsledig, før jeg endelig landet en lederstilling. Jeg rakk å bli 40 år før denne kom, og velger å tro at 40 er det mye 30 😉

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: