Kriminalitet Risk Svindel & bedrag

5 kjennetegn på at du er med i et pyramidespill

530612_506699092713730_1916296685_n

«Ja mulig du blir rik men du lurer samtidig venner og kjente»

De siste ukene har jeg fått flere mailer fra dere lesere som omhandler pyramide-spill, og såkalte «Ponzi schemes», og i god KleivenBlogg tradisjon tar jeg derfor fart og hamrer løs på tastaturet. Vi er nemlig mange her til lands som mener at aktiviteter som baseres på rekruttering av nye medlemmer for å generere penger til de som gikk først inn er et onde som må bekjempes. Ondet er nemlig rent lureri, og forretningsmodeller som er skapt for å blakke venner og kjente det liker vi ikke på KleivenBlogg.

Et pyramidespill baserer seg på penge-forflytninger – hovedsakelig ved å verve flere «nye» personer til konseptet. Mens de fleste pyramidespill tidligere dreide seg om ren penge flytting mellom nye og gamle medlemmer så er de fleste konsepter i dag kamuflert bak omsetning av ulike produkter eller tjenester.  Drømmen om rikdom er alltid belønningen om du «bare» bidrar litt.

«Pyramidesspill er det perfekte verktøyet for å lure de som ikke orker å jobbe for pengene»

Produktet i sammenhengen er i realiteten ikke relevant. Det fungerer kun som en distraksjon, eller som et alibi for å få fokus bort fra det som virkelig betyr noe. Vi snakker da selvfølgelig om rekruttering av nye medlemmer, også i kombinasjon med salg av produkter til overpris.

Det er de nye medlemmene som gir de tidligere medlemmene penger som yngler for de som er øverst i pyramiden. Utbyttet for «eierne» i virksomheten kommer fra flytting av penger mellom deltakere, og ikke fra sunn forretnigsdrift.

Fordi hovedfokuset selv i «setup» med produkter fortsatt er på å verve stadig nye deltakere er pyramideeffekten til stede i samme grad som før.

Om noe virker for godt til å være sant så er et det som regel det

Pyramidespill har eksistert i minst ett århundre. Forretningskonseptet [[multi-level marketing]] (MLM) er bygget etter samme prinsipp som pyramidespill, men er i de fleste land lovlig dersom det er salg av varer eller tjenester som er det sentrale, også i slike tilfeller er det mye gråsoner, og mange som driver med slikt er så overivrige på å selge ekstrem lønnsomhet, og umiddelbar rikdom at du like gjerne kan slette dem fra vennekretsen først som sist. Det er vel lite som er mindre sjarmerende enn venner som på død og liv skal selge deg noe.

Om du i tillegg blir sittende med en masse ubrukelige produkter som følge av krav til kjøp om disse, så kan jeg love deg en ting. Følelsen av å være lurt blir ikke mindre.

Hvem orker vel heller å bli lurt av venner og kjente.

Kjennetegn på at du er i et pyramidespill

 1. Løfter om umiddelbar rikdom, og velstand ved noe så enkelt som en liten investering eller innsats som fordrer plassering av penger eller rekruttering av venner. Rekrutereren har som regel gjort det selv og nå regner det penger over denne –  livet er en lek.
 2. En tendens til at de første som gikk inn er de eneste som tjener penger
 3. Lite innsats og mye penger
 4. Utbetaling til gamle medlemmer finansieres av innbetalinger fra nye medlemmer
 5. Om noe virker for godt til å være sant så er det som regel det

Stay safe!

1 comment on “5 kjennetegn på at du er med i et pyramidespill

 1. Du skriver mye riktig her men jeg bet meg merke i dette:
  «Om du i tillegg blir sittende med en masse ubrukelige produkter som følge av krav til kjøp om disse, så kan jeg love deg en ting. Følelsen av å være lurt blir ikke mindre.»

  Slik er det dessverre ikke. De fleste som taper penger på pyramidespill føler seg ikke lurt. Dette skyldes en psykologisk mekanisme som kalles kognitiv dissonans. De fleste har nemlig prøvd å prakke tøyseproduktene på familie og venner, og skal man innrømme at man har blitt lurt må man nødvendigvis også innse at man har forsøkt å lure sine nærmeste. Det blir tungt å svelge for de fleste, og i stedet finner man på kreative forklaringer på hvorfor man ikke tjente pengene man ble overbevist om skulle komme strømmende inn, men snarere gikk med betydelig tap. MLM-selskapene hjelper også til med et arsenal av forklaringer på hvorfor man mislykkes, man har feil innstilling, følger ikke den anbefalte planen, tenker ikke utenfor boksen osv. Dermed sitter man igjen med en følelse av at det er en selv det er noe galt med, slett ikke selskapet, produktet eller forretningsmodellen. Dette er også årsaken til at så mange lar seg lure igjen og igjen.

  Det andre betenkelige du skriver er:
  «mange som driver med slikt er så overivrige på å selge ekstrem lønnsomhet, og umiddelbar rikdom at du like gjerne kan slette dem fra vennekretsen først som sist»

  For mange av dem som blir «fanget» av MLM er dette et symptom på sosial dysfunksjon, problemer på arbeidsmarkedet eller andre personlige problemer. Å skaffe seg flere «venner» på sosiale medier innen MLM-miljøet er derimot aldri noe problem, og dersom deres vennekrets ellers snur ryggen til dem vil de bli bare enda tettere innkapslet i edderkoppnettet. Det mest behagelige er selvsagt å kutte forbindelsen til slike for å unngå å bli «spammet», men da har man ikke skjønt at de fleste som er involvert i MLM først og fremst er ofre. Avvisning og latterliggjøring vil ikke få dem ut av edderkoppens klør, men det kan empati og oppmerksomhet gjøre.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: