Risk Sikkerhet

Topp 5 ting jeg vil fortelle barnet mitt om risiko og skumle trusler i hverdagen

Kjære lesere, det hender at dere stiller spørsmål som får meg til å tenke, og i den dialogen som jeg har med dere finner jeg ofte mye god læring. Det samme gjelder når jeg er rundt i Norge og holder foredrag.

Sist uke holdt jeg Naive Norge foredrag i Bergen og Oslo. Tradisjonen tro avsluttet vi det hele med en seanse der spørsmål fra publikum rundet av foredraget

Ved en av disse gjennomgangene var det en i publikum som stilte et spørsmål som jeg har lyst til å følge opp, og grunnen er ganske enkelt at spørsmålet fulgte meg i tankene hele flyturen hjem til Oslo. Det er rart det der med tanker som blir fanget i hodet!

Spørsmålet var rett og slett hva jeg kan, eller vet om trusler som jeg virkelig ville fortalt barna mine. Med tanke på at jeg da spørsmålet ble stilt var midt i en pappauke, så slo det nok litt hardere enn det kanskje ville gjort ellers, og da får en virkelig muligheten til å tenke også. Flyturen hjem ble i alle fall av det tankefulle slaget, og da betyr det kanskje at spørsmålet er verdt å følge opp.

Her følger min topp 5 liste over ting jeg ville fortalt barna mine om risiko, og trusler i hverdagen (så får jeg for anledningen late som om Jr er litt mer enn to og et halvt).

  1. Du kommer til å feilvurdere risiko i alle livets faser. Det som er viktig er å holde fokus på det vesentlige når uhellet først har skjedd. Du skal altid fokus på første hinder og ting du kan påvirke. Annet er ikke vesentlig – kun distraksjon
  2. I løpet av livet kommer du garantert til å bli svindlet, eller lurt for penger – det er ikke en pessimists profetier, det er fakta.
  3. Forskjellen på dårlige og gode mennesker å ha rundt deg er at de godes hensikter gangner andre enn dem selv.
  4. Risikoen er alltid lavest når du tror den er størst og størst når du tror at den er lavest.
  5. I den digitale verden er alt en som fasade, og i en verden av fasader der er det ikke alltid så lett å skille venner, og skurker. En grei huskeregel er at hvis du blir lurt mer enn to ganger av samme person så er det din egen feil. De to første kan to sette på kontoen over det å være en tillitsfull person. Gang tre er du naiv.

Stay safe, og husk at «Om noe er for godt til å være sant så er det som regel også det» En naturlig nummer seks på listen:)

1 comment on “Topp 5 ting jeg vil fortelle barnet mitt om risiko og skumle trusler i hverdagen

  1. Ann Tove Buklev

    Kloke ord. Stusser litt på den med risiko. Sier ikke ofte «magefølelsen» til sist hva man bør stole på om tvilen og risiko skal vurderes?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: